A doua cea mai mare bancă din Spania va lansa în curând serviciile cripto

BBVA, a doua cea mai mare bancă din Spania, cu active de aproximativ 840 miliarde de dolari, este pregătită să intre în spațiul de tranzacționare și custodie a criptomonedelor, potrivit a două persoane familiare cu planurile.

Banca spaniolă își va începe oferta de cripto din Elveția, a declarat o sursă. Elveția are reguli relativ cuprinzătoare cu privire la activele digitale, stabilite de Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare (FINMA) din țară.

O sursă cu cunoștințe despre planuri a declarat pentru CoinDesk că BBVA „își lansează inițiativa criptografică la nivel european din Elveția”.

„Există încă unele obstacole în ceea ce privește conformitatea, deci acest lucru nu va fi în decembrie, dar mă aștept ca [BBVA] să fie live luna viitoare”, au adăugat ei.

Întrebată dacă BBVA își construiește soluția în primul rând pentru a face față valorilor mobiliare tokenizate și altele asemenea, sursa a spus: „Aceasta este o ofertă de criptomonedă”.

BBVA a spus că nu poate comenta.

Se spune că BBVA ar fi integrat aceeași soluție de custodie pentru activele digitale, numită SILO, ca Gazprombank din Rusia. (Gazprombank este deja live cu o ofertă criptografică în Elveția.)

În urmă cu aproximativ șase luni, BBVA a început să lucreze la integrarea platformei de custodie SILO construită de furnizorul principal de software bancar Avaloq și de specialiștii cripto elvețieni METACO, potrivit sursei. Se știe, de asemenea, că METACO lucrează la o soluție de custodie instituțională cu Standard Chartered, cu sediul în Londra.

Avaloq și METACO au refuzat să comenteze.

O a doua sursă a spus că proiectul va apărea probabil în preajma Crăciunului, adăugând că există încă probleme de reglementare de rezolvat.

„Proiectul trebuie să treacă prin mai multe procese pentru a obține undă verde și a deveni realitate”, au spus ei.

Vremurile s-au schimbat
BBVA nu este străin de inovația criptografică. A fost printre primele instituții financiare care au combinat blockchain-uri publice și private într-o tranzacție live în iulie 2018.

Dar această ultimă mișcare optimista a băncii arată cât de departe a evoluat piața.

În 2018, BBVA a trebuit să greșească cu precauție și să utilizeze o rețea de testare, deoarece băncilor din Europa li s-a interzis să dețină eter, criptomoneda nativă a Ethereum.

În Singapore, un alt centru de inovație criptografică, banca DBS a confirmat în octombrie că intenționează să intre și în spațiul activelor digitale.