Bitcoin: Venezuela și Rusia înaintea SUA și Chinei în adoptare

Bitcoin: Venezuela și Rusia înaintea SUA și Chinei în adoptare

Creșterea adoptării Bitcoin și a altor criptomonede a fost semnificativă în 2020. Cu toate acestea, țările cu cele mai mari economii din lume au rămas în urma celor mai puțin dezvoltate. Cel puțin, asta dezvăluie un raport recent al firmei de cercetare Chainalysis.

Raportul este intitulat „Indicele global de adoptare a criptomonedelor 2020” și a fost creat de Chainalysis pentru a măsura în mod fiabil modul în care adoptarea criptomonedelor a fost la nivel mondial. De asemenea, Chainalysis și-a propus să „cuantifice diferențele în adoptarea” criptomonedelor și să descrie cât de profundă a fost adoptarea respectivă.

În acest sens, Chainalysis susține că indicele său depășește măsurarea statisticilor pieței, a volumelor de tranzacționare și a numărului de tranzacții. Compania de analiză explică faptul că majoritatea activităților de tranzacționare sunt desfășurate de profesioniști și instituții financiare care „mută sume mari de bani” și că acest lucru nu prea are legătură cu adoptarea:În timp ce tranzacționarea și speculațiile sunt importante pentru economia criptomonedelor, am dorit ca indexul nostru să sublinieze adoptarea de bază de către utilizatorii obișnuiți. La urma urmei, orice speculație pe termen lung asupra criptomonedelor este probabil bazată pe ideea că criptomoneda poate deveni un mijloc principal de transfer de valoare și, în cele din urmă, de plăți. Indicele nostru este menit să arate care țări conduc calea către această eventualitate.Bitcoin este un fenomen global
Raportul Chainalysis a măsurat activitatea comercială legată de criptomonede precum Bitcoin, dar a adăugat alte cifre importante, cum ar fi populația țării studiate și mărimea economiei sale. Cu aceasta, Chainalysis a încercat să arate cât de mult dintr-o economie națională s-a mutat de la sistemul financiar vechi la economia criptomonedelor.

Firma de analize a studiat 154 de țări pentru a-și crea rata de adoptare și a luat următoarele valori pentru a crea o scară de la 0 la 1: valoarea în criptomonede primite în lant (chain), valoarea de vânzare cu amănuntul transferată în lanț (chain), mai multe criptomonede depuse în lanț, volumul P2P schimburile comerciale schimbate. Țările mai apropiate de 1 (roșu închis), așa cum se arată în imaginea de mai jos, au un scor mai mare al ratei de adopție.


După cum se poate vedea în imagine, țările cele mai apropiate de 1 în clasament au o amplasare geografică variată, densitatea populației și ecosistemele economice. În tabelul de mai jos, Chainalysis prezintă aceste rezultate mai clar și se poate observa că țările cu cea mai mare adopție au fost afectate de război, sancțiuni internaționale sau crize economice profunde. Potrivit Chainalysis, primele 3 din indexul său sunt Ucraina, Rusia și Venezuela.


După cum se poate vedea și în tabel, deși China și Statele Unite au o adopție semnificativă, țările aflate în criză tind să caute în mod logic alternative la sistemul lor financiar național. În acest sens, Chainalysis evidențiază cazul Venezuela ca „un exemplu excelent” pentru motivul care conduce la adoptarea Bitcoin. Spre deosebire de Ucraina, numărul unu în index, Venezuela înregistrează un volum mai mare în ceea ce privește valoarea primită în lanț și, de asemenea, valoarea de vânzare cu amănuntul primită în lanț. Prin urmare, analiza Chainal concluzionează următoarele:După cum vom discuta în detaliu mai târziu în raport, datele noastre arată că venezuelenii folosesc mai mult criptomoneda atunci când moneda fiduciană a țării pierde valoare față de inflație, sugerând că venezuelenii recurg la cripto-monedă pentru a păstra economiile pe care altfel le-ar putea pierde. Vedem acest tipar și în alte țări din America Latină, precum și în Africa, Asia de Est și în alte părți.