În urmă scăderii care a avut loc ieri, s-au lichidat 1.4 miliarde de dolari

După ce a cochetat cu o capitalizare de piață de 2 trilioane de dolari în ultimele câteva zile, piața criptomonedelor a înregistrat o scadere de 7% pe 7 aprilie, scăzând capitalizarea totală a pieței criptografice la 1,8 trilioane de dolari. Pe măsură ce a avut loc vânzarea neașteptată, investitorii s-au grăbit să găsească un motiv care să explice această mișcare.

Analiștii identifică de obicei utilizarea leverage-ului excesiv drept principalul motiv, deoarece acest lucru se întâmplă de obicei pe măsură ce piața atinge un nivel istoric și comercianții devin lacomi, dar aceasta poate fi un motiv suficent de bun pentru o mica corectie.

Cauza reală ar putea fi aproape imposibil de determinat. O mișcare de 5% este suficientă pentru a lichida comercianții care folosesc un levier de 20x, iar registrele de comenzi de schimb tind să devină subțiri sub acest nivel, deoarece comercianții au rareori comenzi la locul lor.

Oscilația negativă a prețurilor din 7 aprilie seamănă cu raliul care a avut loc cu două zile mai devreme. Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul utilizează efectul de levier prin utilizarea contractelor futures perpetue (swap invers), care pot amplifica corecțiile de preț.

După cum se arată mai sus, există oferte în valoare de 4,6 milioane USD până la 1,15 USD pentru ADA Cardano în exemplul de mai sus. În spatele pragului de 5%, există doar 1,9 milioane dolari până la 1,06 dolari, sau 12% sub ultima tranzacție.

 

Lichidarea de 12 ore și 1,4 miliarde de dolari de astăzi ar putea părea excesivă, dar aceasta agregă întreaga piață futures. Mai mult, aceasta reprezintă doar 3% din totalul de 46 miliarde de dolari în dobânzi deschise. Dacă această mișcare ar fi avut loc în urmă cu șase luni, cifra ar fi reprezentat aproximativ 12%.

Cu toate acestea, faptul că lichidările au declanșat scăderea nu este cel mai bun răspuns, deoarece acestea sunt declanșate numai atunci când piețele scad cu 4% sau mai mult. Deși s-ar putea ca analiștii să nu înțeleagă niciodată pe deplin ce a declanșat scaderea, un eveniment „cumpărați zvonul, vindeți știrile” ar fi putut avea loc după ce Coinbase și-a prezentat câștigurile trimestriale.

Rata finanțării este ridicată, dar nu anormală

Rata finantarii (funding rate-ul) reprezinta taxa care trebuie platita de catre cei care deschid pozitii pe piata futures. Aceasta taxa se plateste o data la 8 ore. De asemenea, este important să analizăm cât de mare a fost rata de finanțare și, mai important, pentru cât timp. Chiar dacă comisionul de opt ore ajunge la 0,20%, echivalent cu 4,3% pe săptămână, acest lucru nu va forța pe cei care sunt long să închidă poziții.

După cum se arată mai sus, rata medie de finanțare la bursele de top nu a crescut peste 0,10%, ceea ce este substanțial mai scăzut decât nivelurile de la sfârșitul lunii februarie.

Este normal ca, în cadrul cresterilor, traderii care au pozitii long să intre în poziții excesiv, iar această situație poate dura de la câteva ore până la săptămâni.

 

Auzi mereu de o criptomoneda/acțiune când deja este prea târziu și prețul a crescut foarte mutl? Învață  analizez corect o criptomoneda sau o acțiunea înainte ca aceasta  înceapă  crescă.  Acceseaza urmatorul link: www.angelbusiness.ro/pages/curs