Polkadot | Descentralizare si Interoperabilitate in Web3

    Există puține monede a căror nume îl auzim constant, indiferent dacă piața are un trend ascendent sau descendent, iar Polkadot este una dintre ele. O monedă care se menține constant și fără probleme în topuri, este explicată mai jos pe întelesul tuturor, pentru a ne da seama de ce este totuși, atât de bine cotată.

     Polkadot (DOT) este un protocol multi-chain de tip NPOS (nominated proof of stake), care conectează și securizează o rețea blockchain, facilitând transferul de date între retele, astfel încât blockchain-urile să poată comunica între ele. Explicat în termeni mai uzuali, Polkadot a fost conceput să fie un fundament indispensabil în lumea blockchain, a internetului descentralizat (Web3), el putând să facă transferul de date mult mai simplu și fezabil decât multe alte rețele existente.

    Ca abilități ce fac proiectul unic, distingându-se față de altele, se identifică următoarele: Relay Chain (factorul principal ce stă la baza interoperabilității între rețele, practic inima Polkadot), Parachains ( modalitate de creare de tokeni pentru optimizara rețelei), Parathreads (aproximativ similar cu Parachanis; oferă flexibilitate), Bridges (interoperabilitate nu doar între rețele, ci și între blockchain-uri precum Ethereum).

    Fondatorii Polkadot sunt Gavin Wood (co-fondator Ethereum), Robert Habermeier si Peter Czaban, oameni cu un nume important în lumea crypto, care și-au folosit toate resursele pentru a pune baza unui proiect de succes.

    Fiind o cryptomonedă bine cotată se găsește peste tot, pe orice exchange. O găsim pe:  Binance, Huobi Global, OKEx, Coinbase, KuCoin și multe, multe altele.

    Pe partea de tokenomics, Polkadot arată ca puține altele. Are în circulație aproape 1 miliard de tokeni, neexistând un număr maxim de atins. În prezent, prețul unui token este de aproximativ 19$, având un marketcap remarcabil de 18,7 miliarde $, fiind în top 12 cele mai mari capitalizări de piață din crypto. Volumul zilnic atinge aproape 1 miliard $, fapt ce nu se găsește la prea multe cryptomonede. Cu un ATH de 53,88$, Polkadot reprezintă un proiect de viitor, care poate promite multe.

    Printre puținele monede care oferă acest feature, Polkadot se poate pune la staking, generând o nouă sursă de venit. Astfel, cei ce nu doresc a risca prea mult, pot farma DOT, pe care să îl vândă la momentul oportun.

    Pe social media, Polkadot are una dintre cele mai mari comunități din universul crypto. Pe Twitter au peste un million de urmăritori și postează foarte des despre proiectele lor și activitatile în care se implică. Aceștia au un canal de Reddit foarte interactiv cu participanți user-friendly, prin care se pot afla informații foarte utile, direct de la sursă. Se identifică drept una dintre cele mai transparente comunități crypto, trăsătură absolut esențială pentru un succes constant.

    Ecosistemul DOT este unul de senzație, numărând o sumedenie de proiecte de succes și de viitor.

    Whitepaper-ul DOT este probabil, unul dintre cele mai relevante și organizate existente, prezentând în doar 21 de pagini inovativitatea cu care vine DOT și viziunea nemaiîntâlnită.

    Nu în ultimul rând, Polkadot se face puternic remarcată prin numeroasele parteneriate încheiate precum cu: ChainLink (în rețeaua Oracles), Ankr, Reef, Rio DeFi, Selfkey, și multe altele. În plus, recent, Polkadot a devenit sponsor oficial al echipei de fotbal Barcelona.

    În concluzie, Polkadot este un necesar în lumea crypto. Îndeplinește multe cerințe ale oamenilor și are o utilitate ridicată, mai ales când este vorba pe planuri mari de populație. Este un proiect foarte stabil, de viitor, care va fi în top-uri cu siguranță și peste 5 ani.