Cine este creatorul Bitcoin?

Cine este creatorul Bitcoin?

Adevărata identitate a creatorului Bitcoin este unul dintre cele mai mari mistere din lumea modernă. De-a lungul anilor au apărut multe teorii despre cine este cu adevărat Satoshi Nakamoto, inclusiv un călător în timp, un extraterestru spațial, o inteligență artificială  sau chiar  grupuri precum NSA, CIA și Yakuza. În acest articol vor fi prezentate doar faptele cunoscute despre el și posibilele persoane care ar putea fi Satoshi Nakamoto.

Numele Satoshi Nakamoto este un alias folosit de persoana sau entitatea care a creat Bitcoin pentru a-și ascunde adevărata identitate. El susține că este japonez, născut la 5 aprilie 1975 și care locuiește în Japonia, dar oamenii se îndoiesc de acest lucru, el preferand mai degraba sa lucreze în funcție de orele de lucru mai consistente cu fusul orar din U.K. Satoshi este un nume de băiat japonez care înseamnă „unul cu strămoși înțelepți” și se presupune că este bărbat.

Nakamoto a fost primul care a rezolvat problema dublei cheltuieli pentru o monedă digitală descentralizată, creând un nou ecosistem, acest tip de ecosistem  nu a existat niciodată în lume pana la apartia creatiei sale: Bitcoin. În octombrie 2008, Satoshi a publicat whitepaper-ul original, descriind modelul său pentru un „sistem electronic de numerar peer-to-peer”. În ianuarie 2009, el a lansat versiunea 0.1 a codului sursă și a lansat criptomoneda Bitcoin minând blocul de geneză. Fondatorul a continuat să lucreze la proiectul software timp de aproximativ un an și jumătate înainte de a se deconecta de la dezvoltarea activa a criptomonedei.

Nimeni nu știe de ce Satoshi Nakamoto a decis cu adevărat să dispară fără să se dezvăluie vreodată sau chiar să încaseze o parte din miliardele de dolari pe care  le detine prin  monedele sale minate la inceput. Din unele estimari reiese ca aceasta persoana sau acest grup de persoane ar detine in jur de 1M de BTC. Acest lucru a oferit loc pentru foarte multe speculații și teorii conspiraționale. Cercetătorii au urmărit puținele puncte lăsate de misterioasa figură, încercând să-i analizeze vocabularul, modul său de a scrie și alte indicii pentru a găsi câteva indicii asupra adevăratei sale identități. Cateva nume care s-au vehiculat de-a lungul timpului:

Craig Wright,  este un academician și om de afaceri Australian, acesta de foarte multe ori a fost considerat de cele mai importante figuri din spatiu “crypto” ca fiind Satoshi Nakamoto, dar in cele din urma aceste zvonuri s-au dovedit a fi  false.  Alte nume care au mai aparut de a lungul timpului ca fiind creatorii monedei sunt: pionierul Ian Grigg, matematicianul japonez Shinichi Mochizuki sau chiar Elon Musk,  acesta din urma este usor critic cand vine vorba despre criptomonede, totodata a lasat de inteles ca nu este el Satoshi printr-o postare pe Twitter in care a scris “Bitcoin is not my safe word”.