Dupa decizia OCC: băncile americane cer claritate pentru Bitcoin și custodia criptomonedelor

Dupa decizia OCC: băncile americane cer claritate pentru Bitcoin și custodia criptomonedelor

Conform raportului CNF, Oficiul SUA al Controlorului Monedei a luat o decizie inovatoare luna trecută în favoarea Bitcoin și a criptomonedelor. Poate una dintre cele mai mari decizii cu privire la această clasă de active luată de un autoritate federală din SUA, OCC a acordat permisiunea pentru custodia Bitcoin și a altor criptomonede instituțiilor bancare autorizate în Statele Unite.

Băncile din Statele Unite au răspuns pozitiv, dar solicită o mai mare claritate asupra deciziei OCC. Autoritatea de reglementare a deschis o consultare publică (Avizul avansat de elaborare a regulilor) care s-a încheiat pe 3 august. Acolo, aproximativ 12 instituții bancare și-au adus preocupările și interesul de a oferi custodie și alte servicii criptografice către OCC. În total, biroul a primit peste 90 de răspunsuri de la entități private și companii cu sau fără legături cu industria criptomonedelor.

Grayscale, Coinbase, TransferWise, Ripple Labs și ConsenSys sunt doar câteva dintre numele care și-au ridicat vocea. De asemenea, unul dintre respondenți nu a fost nimeni altul decât gigantul tehnologic Google care a cerut autorității de reglementare să joace un rol mai activ în industrie.

La rândul său, ConsenSys a evidențiat incertitudinea și riscul asociat pe care instituțiile financiare tradiționale îl percep atunci când încearcă să abordeze criptomonedele:

Incapacitatea multor companii de blockchain și a activelor digitale de a obține conturi bancare împiedică inovația FinTech în Statele Unite, ceea ce duce la o barieră pentru adoptarea în continuare a activităților legate de cripto în industria bancară.

Vicepreședintele Coinbase, Juan Saurez, a subliniat, de asemenea, incertitudinea în jurul activităților criptomonedelor:Deși aceste servicii, cum ar fi împrumuturile, împrumuturile și remitențele, sunt activități admise pentru băncile naționale, rămâne o anumită incertitudine cu privire la autorizarea furnizării acestor servicii utilizând criptomonede.Băncile americane sunt incerte cu privire la custodia Bitcoin
Pe partea bancară, răspunsul Asociației Americană a Bancherilor (ABA) evidențiază din nou lipsa de confort a acestor instituții față de industria criptomonedelor. Fără un cadru de reglementare clar și legi solide care pot oferi garanții, ABA a exprimat:


Analiza eficientă a politicilor privind activele cripto este esențială pentru menținerea capacității băncilor de a inova, dar poate fi inhibată de lipsa unei terminologii comune. O taxonomie comună și înțelegerea riscurilor și caracteristicilor criptomonedelor, în linii mari consecvente și coordonate între toate autoritățile de reglementare relevante, este esențială pentru încurajarea inovației prudente într-un cadru solid de gestionare a riscurilor.ABA a adăugat că autoritățile de reglementare trebuie să ajungă la o înțelegere comună pentru a preveni inconsecvențele de reglementare care ar putea duce la sancțiuni. Deci, în timp ce decizia OCC este pozitivă, ABA arată clar că va trebui să se ia măsuri suplimentare pentru încurajarea adoptării Bitcoin și a altor criptomonede.

Difuzarea incertitudinii în materie de reglementare între diferiți autorități de reglementare pare a fi primul pas. Potrivit CEO-ului Avanti Bank și Trustului, Caitlin Long, din cele 50 de state americane doar unul a oferit claritate, după cum a declarat Long prin Twitter:


(…) verificați ce a spus American Bankers Association în legătură cu criptomonedele  astăzi în scrisoarea sa USOCC. Nu ne mai opunem – căutați acum claritatea juridică / reglementară, astfel încât băncile să poată participa. Wyoming este singurul stat american care a clarificat deja – încă 49 de state urmeaza sa faca acest lucru.