Elveția: o nouă lege pentru a aduce Bitcoin și blockchain în mainstream

Elveția: o nouă lege pentru a aduce Bitcoin și blockchain în mainstream

Elveția continuă să facă pași mari spre a deveni cel mai important hub cripto și blockchain din Europa. Pentru a realiza acest lucru, țara alpină a introdus deja numeroase legi în trecut pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru scena de start-up din țară. Ieri, Elveția a adoptat o nouă lege de anvergură care deschide și mai mult ușa criptomonedelor.

După cum a fost anunțat ieri, după Consiliul Național, Consiliul Statelor, a doua cameră a Adunării Federale Elvețiene după Consiliul Național, a votat pentru noua lege blockchain cu un vot copleșitor de 42 la 0. Deși amendamentele trebuie încă supuse votului final la sfârșitul lunii septembrie, aceasta pare să fie o simplă formalitate, astfel încât legea va intra probabil în vigoare la începutul anului viitor.

Practic, Legea Blockchain este menită să creeze mai multă securitate juridică și mai puține obstacole pentru aplicațiile blockchain și să minimizeze abuzul. Cu alte cuvinte, legea își propune să mute criptomonedele și tehnologia blockchain în mainstream. În acest scop, legea acoperă schimbul de valori mobiliare digitale și stabilește standarde pentru schimburile criptomonedelor.

În termeni concreți, de exemplu, ar trebui să existe facilitări pentru furnizorii care deservesc doar clienți instituționali sau profesioniști. În viitor, nu vor trebui să se alăture unui birou al ombudsmanului. În plus, va fi creat un nou cadru pentru operarea comercială a infrastructurii DLT pentru a limita riscul de abuz.

Expunerea de motive a proiectului de lege prevede, de asemenea:

Pentru a pune tranzacționarea drepturilor prin intermediul registrelor electronice rezistente la manipulare pe o bază legală sigură, se propune o adaptare a legii valorilor mobiliare. În consecință, interfața cu noua categorie de valori mobiliare din legislația privind valorile mobiliare înregistrate în contabilitate va trebui reglementată prin ajustări selective. […]

În legislația privind infrastructura pieței financiare, se creează o nouă categorie de autorizații pentru sistemele de tranzacționare DLT. Acest lucru este destinat să creeze un cadru juridic adecvat și flexibil pentru noile forme de infrastructură a pieței financiare care sunt posibile datorită evoluțiilor tehnologice

Elveția conduce revoluția criptomonedelor în Europa
Cu toate acestea, Elveția nu este prima țară din Europa care adoptă o legislație cuprinzătoare privind blockchain-ul. Malta și Liechtenstein au avut mult timp o bază legală fermă, dar Elveția este una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere financiar din UE. După cum a raportat CNF, numeroase bănci elvețiene s-au arătat deja deschise criptomonedelor în ultimele luni.


De exemplu, băncile elvețiene precum Seba și Sygnum oferă custodia și tranzacționarea criptomonedelor. În plus, băncile elvețiene UBS și Credit Suisse au participat la încercări de plată blockchain. Abia ieri, Charles Hoskinson, inventatorul Cardano, a făcut referire la un pasaj din proiectul de lege care descria atât Cardano, cât și Algorand ca soluții promițătoare blockchain și o posibilă opțiune pentru registrele electronice distribuite.