Europa va introduce legislația „istorică” pentru Bitcoin și alte criptomonede în toamnă

Close-up of flag of European Union waving in the wind.

Un raport al Cyprus Mail arată că o nouă legislație privind Bitcoin și alte criptomonede ar putea fi introdusă în Europa. Gata pentru toamna aceasta, legislația va căuta să ofere claritate juridică activităților legate de tranzacționarea criptomonedelor. În plus, noua legislație își propune să încurajeze inovarea în sectorul cripto și blockchain.

Uniunea Europeană lucrează pentru crearea unui nou cadru de reglementare și legal pentru criptomonede pentru cel puțin un an. În acest sens, Comisia Europeană a deschis o consultare în decembrie 2019, în cadrul căreia a solicitat public comentarii cu privire la reglementarea criptomonedelor. Companiile private au răspuns la consultație la fel de importante ca PayPal și Google. După închiderea consultării, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat:Lipsa securității juridice este adesea citată ca principală barieră în dezvoltarea unei piețe solide a cripto-activelor din UE. Aceasta este o șansă bună pentru Europa de a-și consolida poziția internațională și de a deveni un standard global de stabilire a standardelor, companiile europene conducând noi tehnologii pentru finanțele digitale.


Bitcoin și criptomonedele trebuie clasificate ca instrumente financiare
Potrivit raportului, președintele Federației Blockchain din Bruxelles, Bruno Schneider-Le Saout, a numit noua legislație „istorică”. Președintele Federației Blockchain a mai spus că noua legislație va sprijini finanțele digitale europene pentru mulți ani care urmează și a adăugat:Noua legislație va oferi securitate juridică, care este necesară atât pentru activele criptografice care nu sunt acoperite de legislația existentă în domeniul serviciilor financiare ale UE, cât și pentru aplicarea DLT în serviciile financiare și pentru simbolizarea instrumentelor financiare tradiționale.


Schneider-Le Saout a declarat că este crucial ca criptomonedele să fie clasificate ca instrumente financiare. Acest lucru ar permite acestei clase de active să fie incluse în instrumentele legale ale Uniunii Europene care reglementează piețele.

Un alt element important al ecosistemului crypto, token-urile de securitate, vor fi supuse unei examinări mai stricte. Prin urmare, noua legislație propune crearea de domenii în care această clasă de active poate fi studiată. Aceste teritorii sunt numite „cutii de nisip” și au predecesorii lor într-un experiment desfășurat în prezent de Marea Britanie.

Consumatorii vor beneficia rapid de introducerea noii legislații, după cum a subliniat Schneider-Le Saout. Legislația propune crearea unei piețe unice în care această clasă de active va fi vândută în toată Europa. Prin urmare, este de așteptat ca un regulament să fie scris pentru a „armoniza” cerințele pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii de produse și servicii crypto.

Atunci când este introdusă, noua legislație va înlocui cadrul legal existent la nivel național și se va aplica tuturor criptomonedelor. Printre cele mai importante aspecte, legislația acoperă următoarele: cerințe pentru emitenții stabile Bitcoin, cerințe pentru furnizorii de servicii de criptomonedă, definiția activelor criptografice, domeniul de aplicare, printre altele. Se preconizează că legislația este finalizată până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.