Povestea din spatele celor 10.000 de BTC plătiți pentru 2 pizza

In fiecare an pe data de 22 Mai marchează aniversarea primei tranzactii Bitcoin, în care un bărbat din Florida a plătit două pizza folosind Bitcoin Ziua a devenit o sarbatoare pentru americani, nu din cauza tranzacției, ci mai mult a prețului: omul în cauză a plătit 10.000 de Bitcoin, care astăzi valorează peste 200 de milioane de dolari, pentru cele două pizza.

Pe 22 mai 2010, cunoscută acum sub numele de Bitcoin Pizza Day, Laszlo Hanyecz a fost de acord să plătească 10.000 de Bitcoin pentru două pizza livrate de Papa John. Organizat pe forumul bitcointalk, omul din Florida a cerut ajutor. „Voi plăti 10.000 de bitcoini pentru câteva pizza … cum ar fi poate 2 mari”, a scris Hanyecz.

„Puteți face chiar voi pizza și o puteți aduce acasă sau o puteți comanda pentru mine de la un loc de livrare, dar ceea ce urmăresc este să efectuez o tranzactie folosind Bitcoin, de exemplu mâncare în schimbul bitcoin-ului.”

Un britanic a preluat oferta lui Hanyecz și i-a cumpărat cele două pizza în schimbul celor 10.000 de BTC. Chiar și atunci cel care a preluat cerinta lui Laszlo a făcut o afacere, plătind 25 $ pentru pizza, în timp ce 10.000 Bitcoins valorau în jur de 41 $ la acea vreme.

De la înființarea Bitcoin, pizza Hanyeczs a devenit din ce în ce mai scumpă. La nouă luni de la cumpărare, Bitcoin a atins paritatea cu dolarul SUA, făcând cele două pizza în valoare de 10.000 de dolari, iar în 2015 – a cincea aniversare a Bitcoin Pizza Day – cele două pizza au fost evaluate la 2,4 milioane de dolari. Astăzi, Bitcoin este la puțin peste 19.000 de dolari, ceea ce face ca cele 2 pizza sa fi costat putin sub 200 milioane de dolari.

În ciuda creșterii astronomice a prețului Bitcoin, se pare că Hanyecz nu este suparat în legătură cu afacerea sa. „Nu era ca și cum Bitcoins ar fi avut vreo valoare pe atunci, așa că ideea de a le schimba pentru doua pizza era incredibil de grozavă”, a declarat Hanyecz pentru NY Times.