Reacție la criptomonede: BCE numește 4 scenarii pentru euro digital

Reacție la criptomonede: BCE numește 4 scenarii pentru euro digital

Dezvoltarea unui euro digital continuă să accelereze. Vinerea trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat un raport de 50 de pagini în care își recunoaște importanța. Raportul, elaborat de Task Force pentru crearea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC), subliniază necesitatea unui euro digital, dar clarifică, de asemenea, că va completa o economie existentă bazată pe numerar.

Cât de serios este BCE să ia în calcul crearea unui euro digital este demonstrat de faptul că săptămâna trecută a depus o cerere de marcă la Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene pentru un „euro digital”. În plus, Banca Centrală Europeană va începe „experimentarea” și, în același timp, va desfășura o consultare publică pentru „a asculta opiniile publicului și ale părților interesate”. Consultarea va începe pe 12 octombrie, în timp ce experimentul se va desfășura în paralel.

Cu toate acestea, nu s-a luat încă nicio decizie dacă va veni un euro digital. BCE a declarat că va decide în jurul mijlocului anului 2021 dacă va lansa un proiect digital de euro, care va începe cu o „fază de consultare publică”.

În plus, în raportul publicat vineri, BCE a subliniat, de asemenea, că există patru scenarii care îi vor obliga să emită o monedă digitală, inclusiv o creștere a plăților electronice sau o scădere a utilizării numerarului, intrarea actorilor privați industria de plată a criptomonedelor și emiterea de monede digitale de către alte bănci centrale.

După cum a menționat și raportul, există două abordări de proiectare care sunt luate în considerare, decizia pentru una fiind încă deschisă. Prima abordare ar înregistra toate tranzacțiile digitale în euro în contabilitatea băncii centrale. Într-o a doua abordare, BCE ar defini regulile pentru tranzacțiile procesate și înregistrate de intermediarii supravegheați.

Prima opțiune ar permite plasarea depozitelor direct la BCE. Acest lucru este posibil în mod normal numai pentru creditorii comerciali, guverne și alte bănci centrale, astfel încât vor fi studiate implicațiile pentru politica monetară și stabilitatea financiară. În același sens, raportul îndeamnă, de asemenea, să se ia în considerare „dacă un euro digital ar trebui să fie accesibil gospodăriilor și întreprinderilor direct sau indirect prin intermediari, dacă acesta ar fi remunerat și dacă deținerile în euro digitale ale utilizatorilor individuali ar trebui să fie limitate”.