Uniunea Europeană propune o nouă legislație privind activele cripto

Uniunea Europeană propune o nouă legislație privind activele cripto

Uniunea Europeană a adoptat un „pachet financiar digital” cu scopul de a crea o piață unică pentru serviciile financiare digitale și „plăți moderne” în regiune. Procedând astfel, țările europene își vor spori „competitivitatea și inovarea” și vor oferi consumatorilor săi instrumente financiare și de plată mai mari, încercând în același timp să reducă riscul pe piața respectivă.

Pachetul a fost anunțat de Comisia Europeană și constă din măsuri în 5 domenii: o strategie de finanțare digitală pentru Europa, o strategie de plată cu amănuntul, o propunere pentru un cadru legal european privind reziliența operațională digitală și poate cel mai important, prima propunere europeană pentru o nouă legislație pentru activele cripto numite MiCA.

Viitorul plăților în Europa este digital?
Regulamentul privind piețele activelor cripto (MiCA) recunoaște necesitatea de a oferi claritate juridică pentru activele cripto și emitenții săi pentru a stimula inovația în regiune. În același timp, legislația asigură protecție și „stabilitate financiară” pentru investitori. În acest sens, propunerea indică noile cerințe pe care operatorii de active cripto vor trebui să le respecte:

Noile norme vor permite operatorilor autorizați într-un stat membru să își furnizeze serviciile în întreaga UE („pașaport”). Garanțiile includ cerințe de capital, custodia activelor, o procedură obligatorie pentru deținerea reclamațiilor la dispoziția investitorilor și drepturile investitorului împotriva emitentului.

Cele de mai sus se aplică entităților cu servicii legate de activele cripto (servicii de custodie, schimburi cripto, printre altele) și emitenților de stablecoins. Conform regulamentului, schimburile cripto trebuie să aibă o prezență fizică în Uniunea Europeană și trebuie să obțină o autorizație prealabilă de la o „autoritate națională competentă” pentru a începe furnizarea serviciilor lor. În plus față de cerințele de mai sus, furnizorii de servicii cripto trebuie să treacă un test cu privire la capacitățile lor tehnologice. Acest lucru va asigura că consumatorii sunt protejați împotriva furtului cibernetic și a altor încălcări ale securității.

În plus, emitenții de stablecoins vor fi obligați să publice un “whitepaper”în care trebuie să furnizeze „toate informațiile relevante” despre activul lor cripto. De asemenea, emitenții vor trebui să publice o descriere detaliată a operațiunilor lor, planuri cu privire la modul în care proiectul își va utiliza fondurile, pasivele și riscurile proiectului, printre altele. Organismului executiv din spatele activului cripto i se va interzice, conform noii legislații, emiterea de declarații „înșelătoare”.

Program pilot european pentru tehnologia distribuită a registrului
În regulamentul propus, instituția afirmă că vor desfășura un „regim pilot” pentru o infrastructură de piață bazată pe tehnologia registrului distribuit. Prin urmare, un model „sandbox” va fi implementat în 2021/2022 pentru a face excepții de la regulile de reglementare existente privind activele cripto în anumite regiuni. Procedând astfel, autoritățile de reglementare și experții în tehnologie vor fi capabili să „testeze soluții inovatoare și să identifice obstacolele” împreună cu companiile și furnizorii de servicii cripto, după cum se menționează în raport.:

Parteneriatul european Blockchain planifică un sandbox de reglementare paneuropean în cooperare cu Comisia Europeană pentru cazuri de utilizare în EBSI și în afara EBSI, inclusiv pentru portabilitatea datelor, spații de date B2B, contracte inteligente și identitate digitală (identitate suverană) în sănătate, mediu, mobilitate, energie și alte sectoare cheie.

După cum a raportat CNF, un raport recent indică faptul că Uniunea Europeană ar putea introduce un nou cadru legal pentru activele digitale și cripto până în 2024. Se așteaptă ca un astfel de cadru juridic să beneficieze companii precum Ripple și soluțiile sale de plată bazate pe tehnologia registrului distribuit.

Măsurile luate de Uniunea Europeană vor fi, așa cum a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cruciale pentru recuperarea post-pandemică a regiunii. În ceea ce privește noua legislație, fostul angajat al lui Goldman Sachs, Raoul Pal, a declarat că documentul este „extrem de optimist”. Pal a adăugat următoarele:

Această lucrare a UE privind viitorul activelor digitale în Europa este extrem de optimista. Pentru cei dintre voi care se tem de interdicțiile guvernamentale, acest lucru arată că guvernul merge în direcția opusă și îi îmbrățișează (dar cu o anumită reglementare).